400 aniversari Fundació Convent Franciscà (2003)

INTRODUCCIÓ – Sinopsi Històrica

L’Arxiconfraria de la Cort de Maria, juntament amb la Comunitat Parroquial de Sant Francesc d’Assís de Llíria, no pot deixar passar de llarg una data històrica com la del 400 aniversari d’aquesta fundació franciscana, la qual amb el pas dels temps tanta «pau i be», seguint paraules del nostre patró, ha sembrat al poble de Llíria.

Es per aixo que ens sentim cridats a organitzar un seguit d’actes que commemoren aquesta efemèride i que servisca als confrares i membres de la comunitat parroquial com a signe re-vitalitzador de la fe i dels valors franciscans.

En recordar les cròniques de l’època, evoquem que el poble de Llíria reclama als franciscans i, aixi, el Consell General del 27 d’abril de 1603 pren els acords següents:

«Fou proposta la fundació d’un convent de l’Orde Descalça del Pare Sant Francesc, en aquesta vila de Llíria atesa la necessitat que hi havia, per falta de pasto espiritual, es va concedir el permís i deliberà la fundació, acordant-se, a expenses de la Vila, es comprometrà a comprar un pati que hi havia al mateix lloc on hui es troba l’esmentat convent, donant poders amb les facultats necessàries al Consell ordinari».

La crònica oficial de l’Orde diu:
«El mateix any de 1603 es va prendre possessió oficial del convent del nostre Pare Sant Francesc de Llíria per F. Juan Ximénez. L’11 de maig de 1603 es trasllada el Santíssim Sagrament de l’església de la Sang fins la nova capella conventual de Sant Francesc.»

L’Arxiconfraria de la Cort de Maria troba seus orígens en la Congregació de Donzelles de la Purissima Concepció, que naix del fervor i veneració que els pares franciscans han sentit sempre a la Immaculada Concepció, de la qual la historia en dona molts testimonis.

Aixi, l’efemèride que celebrem deu ser per a TOTS un motiu de goig i expressió de vida cristiana.

 

ACTES CELEBRATS

DISSABTE 10 de maig 2003: GALA LITERÀRIA I MUSICAL.

A les 22 hores de la nit tingué lloc al Teatre-Sala de Concerts de la Banda Primitiva una Gala Literària i Musical, commemorativa de la fundació del Convent de Sant Francesc d’Assís de Llíria, en la qual es va retre homenatge als Clavaris, Clavariesses, Secretaris i Presidents de l’Arxiconfraria de la Cort de Maria, així com als membres de la Tercera Orde.

Va actuar com a Mantenidor de la Gala el Sr. Francisco Pons Fuster, Especialista en Història de l’Espiritualitat del segle XVII.

Tot seguit, se celebrà un Concert de la Banda Juvenil de la Banda Primitiva de Llíria, que sota la direcció del seu mestre titular, Sr. Miguel Pelegrí Verdeguer Agustí, interpretà el Programa:

«Ponce» (pasdoble torero) José Juan Porlan

«La del manojo de rosas» (selecció) .Pablo Sorozàbal

«Suite» (per a Banda)……….. Hidas Frigyes

«El somni» (marxa mora). Amand Blanquer

A continuació, es va convidar a un vi d’honor als locals de la parròquia de Sant Francesc.

 

DIUMENGE 11 de maig 2003 : SOLEMNE CELEBRACIÓ COMMEMORATIVA DE LA FUNDACIÓ.

A les 10 hores del matí, se celebrà el Combregar d’impedits i malalts, en record de l’arribada de l’Eucaristia en aquella data al convent franciscà.

A les 18 hores de la vesprada, SOLEMNE CELEBRACIÓ DE LA FUNDACIÓ DEL CONVENT,  presidida per l’Excel·lentíssim  i Reverendíssim Sr. Manuel Urena Pastor, bisbe de Cartagena-Múrcia.

Es va interpretar la Missa Seràfica dedicada als col·legials franciscans de tot Espanya, del franciscà Vicente Pérez Jorge, pel Cor Parroquial de l’Arxiconfraria de la Cort de Maria.

Es va procedir a l’acte de sumar-se al Vot Immaculista, per a descobrir-se, a continuació, una placa commemorativa de l’Aniversari de la fundació del convent.

DIUMENGE 1 de juny 2003 : AUDICIÓ DE CORS.

A les 19 hores de la vesprada, a l’església de Sant Francesc, tingué lloc una Audició de Cors, amb la participació de:

  • CORAL POLIFÒNICA «SANTA ANNA» de la localitat d’Albal.
  • COR PARROQUIAL DE L’ARXICONFRARIA DE LA CORT DE MARIA de Llíria.

 

Dins del marc de la celebració del 400 aniversari de la fundació del convent franciscà a Llíria, es va programar, com un dels actes culminants de l’efemèride, la visita de la Mare de Déu dels Desemparats al Raval.

DIVENDRES, 3 d’Octubre de 2003:

A les 18 hores de la vesprada, la imatge de la Mare de Déu, acompanyada per fidels d’altres pobles valencians, entrava pel carrer Metge Miguel pérez, per davant de la seu de la lloada Banda Primitiva de Llíria. A la plaça del General Santes, engalanada amb motius florals i amb un mural al·lusiu que presidia la plaça, l’esperaven centenars de fidels. Era el lloc pera la benvinguda oficial.

La Banda Juvenil de la Banda Primitiva de  Llíria  interpretà  l’Himne,  al  que seguiren les paraules del president de l’Arxiconfraria de la Cort de Maria,   Sr.   Ernesto  Civera Cotanda,   així   com   els parlaments  de  l’Alcalde de l’Ajuntament  de   Llíria,   Sr. Manuel Izquierdo Igual, i del rector titular de la parròquia de Sant   Francesc,   Sr.   Antonio López Quiles.

El Grup de Danses «Sant Francesc» va col·laborar posant una nota de color i música amb la interpretació de la «dansà» i de la «jota d’Alfarp»,al ritme del tabal i la dolçaina.

Tot seguit, la comitiva s’encaminà carrer Sant Francesc fins a l’església.

Abans d’entrar-hi, el Grup de Danses va interpretar un «fandanguet» rodejant la imatge de la Mare de Déu. La seua entrada a l’interior de l’església, per primera vegada, va ser aclamada pels assistents amb entusiastes aplaudiments i vítols de lloança.

A continuació, es va celebrar un multitudinari acte marià: el besamans i la presentació dels xiquets i xiquetes a la Mare de Déu.

A les 22 hores de la nit, tingué lloc la celebració del tradicional Rosari, amb l’acompanyament de la Mare de Déu dels Desemparats que es passejà pels carrers del Raval on es fa el Rosari Blau durant les festes de la Puríssima en agost, carrers que van ser engalanats amb rodabalcons, estampes i plantes, pera saludar el pas de la Verge. En acabar el pelegrinatge nocturn pels carrers del Raval, l’entrada a l’interior de l’església es va fer amb les llums apagades.

El pas de la Mare de Déu era precedit per les torxes enceses que portaven els Clavaris, Majorals i Majoralesses de la Cort de Maria, il·luminant el pas de la imatge.

 

DISSABTE 4 d’Octubre de 2003: Festivitat de Sant Francesc d’Assís.

Va ser el dia gran dedicat als més joves de la parròquia. A les 10 hores del matí, la comitiva amb la Mare de Déu dels Desemparats es dirigí cap al col·legi «Santa Ana», al carrer d’Alcubles, on eren convidats dels joves de tot l’arxiprestat.

Els cants acompanyaren l’acte. El Grup Jove va escenificar diferents fragments de la vida del Pare Sant Francesc. Els més menuts confeccionaren un puzzle col·lectiu al·lusiu al Rosari. L’entranyable matí va finalitzar amb l’obsequi per a tots els assistents d’una reproducció en fusta de la «TAU», la creu de Sant Francesc, com a record de la trobada.

Ja de vesprada, es va oficiar la solemne celebració de l’Eucaristia, en honor de la festivitat del titular de la parròquia, Sant Francesc d’Assís, enguany, envoltada de connotacions molt especials: la presència de la Mare de Déu de tots els valencians en unes dates tan significatives com l’aniversari de la fundació del convent franciscà a Llíria.

A les 22:30 hores de la nit, es va celebrar a l’església un extraordinari Concert a càrrec de l’Orquestra de l’Ateneu Musical i d’Ensenyament de la Banda Primitiva de Llíria.

 

DIUMENGE 5 d’Octubre de 2003.

Va ser el dia dedicats a les persones majors i als malalts.

Així, a les 11 hores del matí es va celebrar l’acte litúrgic de la Unció de malats davant la imatge de la Mare de Deú dels Desemparats, i l’Eucaristia.

De vesprada, tingué lloc la celebració, per l’itinerari de costum, de la solemne processó en honor al Pare Sant Francesc i presidida per la Mare de Deú dels Desemparats.

DILLUNS 6 d’Octubre de 2003.

Com a cloenda de l’emotiva i intensa visita de la Mare de Deú dels Desemparats a la nostra parròquia, posada de manifest en l’alta participació en els actes programats i brillantment per l’Arxiconfraria de la Cort de Maria i grups parroquials, tingué lloc, ja en la vesprada de dilluns, l’acte de despedida de la Mare de Deú de tots els valencians i acompanyament fins a la seua Basílica a València.