Sant Miquel «el gran», va visitar la parròquia de Sant Francesc (2003)

Sant Miquel «el gran», va visitar la parròquia de Sant Francesc, amb motiu del 750 aniversari de la Carta de Poblament

El 2003 va ser sens dubte un any de celebracions per al Raval i per a la comunitat cristiana de Llíria. Als actes del 400 aniversari de la fundació del convent Sant Francesc, se sumava en la nostra ciutat una altra commemoració d’especial rellevància, els 750 anys de la Carta de Poblament atorgada pel Rei Jaume I el 3 d’abril de 1253.

Este fet va significar el germen de la nova societat cristiana a Llíria i va permetre que 350 anys més tard s’alçaren els fonaments de la futura família ravalera amb la creació del convent de Sant Francesc.

Un esdeveniment d’esta magnitud havia de ser festejat amb tots els luxes. I Sant Miquel, «el gran», el que presideix l’altar del monestir, va visitar les tres parròquies de Llíria. Per a tots els purissimers va ser especialment emotiu el seu pas per l’església de Sant Francesc. Anteriorment, la imatge de Sant Miquel ja havia visitat la parròquia de Sant Francesc però mai ho havia fet «el gran», a qui els llirians ens dirigim quan volem |j demanar-li o agrair-li alguna cosa.

Tan sols quatre dies abans de la visita de la Mare de Déu Dels Desemparats, el Raval va rebre a Sant Miquel. Va ser, inevitablement, una setmana per al record i el sentiment. El 29 de setembre, festivitat de Sant Miquel, la imatge del Patró, una vegada finalitzada la solemne processó, eixia de la parròquia de l’Assumpció per a dirigir-se a l’església de Sant Francesc. En el trajecte va estar acompanyada per la clavaria i majoralia d’enguany, el clero, la junta de la Cort de Maria, la Banda Primitiva i nombrosos ravalers que no van voler perdre’s eixe moment.

La comunitat de Sant Francesc va brindar una gran i emotiva recepció a Sant Miquel. La imatge del patró de Llíria va passar la nit en l’església preparat per seguir el seu camí pels carrers de la ciutat. Però el Raval encara volia seguir assaborint este esdeveniment. L’església de Sant Francesc es va omplir la vesprada del 30 de setembre per celebrar una missa en honora Sant Miquel. Després, havia d’anar a la parròquia de Maria Mare, però la pluja impedia que la comitiva partirà. Així que es va decidir esperar un parell d’hores i després del sopar, la imatge de Sant Miquel, tapada amb un plàstic pel mal temps, es dirigí al barri del Pla de l’Arc. Nombrosos purissimers van voler també acompanyar el Patró fins a Maria Mare amb el desig que Sant Miquel estiguera content amb l’acollida amb què li va obsequiar el Raval

Carlos Gómez